edukacijeE.hr organizira edukaciju pod nazivom: „Zaštita na radu - obveze poslodavca (kratko i jasno)“. Edukacija će se održavati ONLINE 20. ožujka 2024. godine s početkom u 09:00 sati. Cilj edukacije je osigurati potpuno razumijevanje obveza, primjenu propisa, podizanje svijesti o rizicima te implementacija mjera zaštite zdravlja i sigurnosti radnika.

Zaštita na radu i odgovornosti poslodavca u radnom okruženju predstavljaju temeljna ljudska prava zaposlenika i ključne čimbenike održivog poslovnog razvoja. Edukacijski sadržaj obuhvaća esencijalne aspekte zaštite na radu, nužne za usklađenost s zakonskim propisima te osiguranje sigurnog i zdravog radnog okruženja za zaposlene. Ovo je presudno za dugoročni uspjeh i održivost poslovanja. Nakon završene edukacije, polaznici će biti osposobljeni prepoznati interna pravila i propise iz područja zaštite na radu te poduzeti potrebne korake za ispravljanje eventualnih nedostataka.

Predavač:

Jelena Murat Karnovšek, struč. spec. ing. sigurnosti s diplomom iz područja zaštite od požara te položenim ispitima za stručnjaka zaštite na radu, koordinatora zaštite na radu na gradilištima te voditelja službe zaštite od požara.

Od 2018. godine vlasnica je tvrtke ZANAR Sedam d.o.o. ovlaštene za zaštitu na radu i zaštitu od požara te joj je cilj educirati i osvijestiti sudionike u radnim procesima o važnosti prevencije i zaštite zdravlja osoba na radu te samim time podizanja kvalitete rada u području regije.

Sadržaj edukacije:

1. Zakonodavni Okvir:

- Temeljni zakon i podzakonski akti koji reguliraju područje zaštite na radu.

2. Obveze Poslodavca i Radnika:

- Pregled obveza poslodavaca i radnika u provođenju mjera zaštite na radu.

3. Propisane obveze iz područja ZNR-a:

- ispitivanje radne opreme, instalacija i okoliša, osposobljavanje radnika, ovlaštenika i povjerenika, izrada procjene rizika i drugih obveznih isprava

- provođenje evakuacije i spašavanja

- Informacijski sustav zaštite na radu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (ISZNR) – nove obveze

- angažiranje vanjskog stručnjaka ZNR

4. Inspekcijski Nadzor:

- Postupak i ovlasti inspekcijskog nadzora u području zaštite na radu.

- Posljedice i kazne koje se najčešće susreću.

5. Analiza Stvarnih Nesreća:

- Razmatranje stvarnih nesreća na radu, identifikacija propusta poslodavaca i radnika te analiza podataka uz poštivanje zakonskih obveza.

- Obveze pri nesrećama na radu - koraci

6. Upravljanje Rizicima:

- Općenite smjernice za upravljanje rizicima u zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu.

7. Primjena Međunarodnih Normi:

- Prikaz primjera implementacija međunarodnih normi ISO 31000:2018 Upravljanje rizikom i ISO 45001:2018 Sustavi upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu.

Kotizacija:

- Za rane uplate: 138 eura + PDV

- Za redovne uplate: 156 eura + PDV

Prijava:

- Prijavu je moguće napraviti na e-mail: [email protected]