Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca.
Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan.
Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje.
U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer, savjetujemo kako odabrati radni stol i stolicu koje su pogodne za rad na računalu, prikladno osvjetljenje i temperaturu prostora. Također objašnjavamo koji je idealni položaj računala na radnom stolu i koja vrsta tipkovnice i miša se preporučuje kako bi se spriječili zdravstveni problemi poput bolova u šaci, prstima ruke i mišićima. U konačnici, poslodavci imaju odgovornost osigurati siguran i zdrav radni prostor za svoje zaposlenike, bez obzira na to jesu li u uredu ili kod kuće. Pružanjem adekvatne radne opreme i edukacije o ergonomiji, može se smanjiti rizik od zdravstvenih problema kod zaposlenika koji rade od kuće.

Novi video o zaštiti na radu prilikom obavljanja rada od kuće možete pogledati ovdje: