Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu.

Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji.

Sakoman također naglašava da rad od kuće može povećati produktivnost. Bez ometanja koje može biti prisutno u tradicionalnom radnom okruženju, radnici mogu se fokusirati na svoje zadatke i izbjegavati nepotrebne prekide. U udobnosti vlastitog doma, mnogi ljudi se osjećaju opuštenije i moguće je da će biti više motivirani i kreativniji.

Kada je riječ o zaštiti na radu, Sakoman naglašava važnost osiguranja ergonomskih uvjeta i sigurnosti radnog okruženja kod kuće. Rad od kuće može donijeti nove izazove u pogledu pravilne postavke radnog prostora, pravilnog držanja tijela i izbjegavanja ozljeda uslijed dugotrajnog sjedenja ili nepravilnog korištenja opreme.

Unatoč tim prednostima, Sakoman također naglašava neke nedostatke rada od kuće. Nedostatak jasne granice između poslovnog i privatnog vremena može dovesti do prekomjerne radne opterećenosti. Radnici mogu imati poteškoća s isključivanjem i odvajanjem od posla jer radno mjesto i dom su fizički blizu. Osim toga, nedostatak izravne socijalne interakcije s kolegama može dovesti do osjećaja izolacije i smanjenja timskog duha. Moguće su potencijalne poteškoće u održavanju mentalnog zdravlja prilikom rada od kuće. Nedostatak rutine i strukture koji dolazi s tradicionalnim radnim okruženjem može utjecati na motivaciju i koncentraciju. Također, izolacija može otežati pružanje podrške i pronalaženje ravnoteže između poslovnog i privatnog života.