Pravilnik o zaštiti na radu radnika izloženih statodinamičkim, psihofiziološkim i drugim naporima na radu

Na e-savjetovanju je objavljen nacrt dugoočekivanog Pravilnika o zaštiti na radu radnika izloženih statodinamičkim, psihofiziološkim i drugim naporima na radu. 

Pravilnik je pripremilo Ministarstvo zdravstva na temelju članka 17. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu i uz suglasnost ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Ovaj pravilnik uređuje zahtjeve sigurnosti u tri važna područja: rad s računalom, ručno prenošenje tereta i stres na radnom mjestu, a zamijenit će i staviti izan snage dva postojeća propisa: Pravilnik o zaštiti na radu pri ručnom prenošenju tereta (Narodne novine, broj 42/05) i Pravilnik o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom (Narodne novine, broj 69/05). Nadamo se da će se ovim pravilnikom riješiti nedoumice koje smo imali u dosadašnjim propisima, a svakako vam pozivamo da se aktivno uključite svojim primjedbama i prijedlozima.

Rasprava na e-savjetovanju je o ovom pravilniku otvorena je do 26. ožujka, a sudjelovati na njoj možete putem slijedeće poveznice.